Ethernet zrychluje

Štítky: Ethernet Síť WiFi

29. 05. 2015

Klasická síťová technologie Ethernet začala na rychlosti 10 Mbit/s a na koaxiálním kabelu. Na tomto médiu byly připojeny všechny počítače, přesněji řečeno jejich síťové karty, a aby se navzájem nerušily (v jednom okamžiku může vysílat pouze jeden, jinak se signál zaruší), technologie fungovala na principu detekce kolizí. Postupně se přešlo na strukturované kabeláže, a sdílené médium bylo „skryto“ v aktivním prvku – hubu. Aby se dále zvýšila propustnost, postupně se přešlo na switche, kdy data cestují z portu odesílatele do portu příjemce, a může takto probíhat souběžně několik komunikací, aniž by došlo ke kolizi.

Postupně se přešlo na rychlost 100Mbit/s, potom 1Gbit/s, dnes je již celkem běžné použití 10Gbit/s rychlostí. Průběh nasazení byl vždy stejný: Technologie byla nejprve drahá, proto se používala nejdříve u serverů, kde vyšší propustnost má největší opodstatnění, a postupně, jak zlevňovala, se stala běžnou a všeobecně rozšířenou. Dnes jsme ve stavu, kdy gigabit je komodita, a 10Gbit se používá hlavně v serverech a datacentrech. Problém zvyšování rychlostí s sebou ovšem nese vyšší nároky na kabeláž – buď je možná kratší vzdálenost (což se využije v serverovně v racku), nebo je třeba použít nákladnější optický kabel.

Současně s vývojem drátových technologií se vyvíjí i bezdrátové WiFi. Nastupuje standard 802.11ac, kde je rychlost přes 3 gigabity s výhledem na další růst, a tady nastává problém – „krmení“ (tj. připojení přístupového bodu do infrastruktury) drátem gigabitovým najednou představuje úzké hrdlo, a 10Gb by celé řešení výrazně prodražilo. Proto byly definovány nové rychlosti 2.5 a 5 Gbit/s, přinášející dvě zásadní výhody: Oproti 10 Gb/s nižší cena, a možnost použití stávající kabeláže kategorie 5e/6. Kromě toho je možné i napájení přes Ethernet (PoE).

Na horním konci výkonového spektra se definují standardy 25 a 100 Gbit/s, pro propojení v datových centrech.

« všechny články

V tomto formuláři se na nás můžete obrátit s libovolným dotazem k tématu této stránky.


S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Odpověď očekávejte do 24 hodin.

Související články

Články

ESET Platinum Partner

13.01.2023

Na počátku roku 2023 se nám podařilo získat certifikaci ESET Platinum Partner. 

Čas běží rychleji

18.05.2022

Je to vidět jistě i na frekvenci vydávání novinek na tomto webu. Při zamyšlení nad tímto tématem jsme si s kolegy všimli, že se blíží třicáté výročí našeho společného působení na IT trhu. Začínali jsme ...  

Kapka naděje

24.01.2019

Jsme rádi, že jsme v rámci projektu "O Kapku lepší Vánoce" mohli přispět   

Nakivo

24.01.2019

Tento nenápadný výrobce zálohovacího software v roce 2018 získal cenu Gold Award na Best of VMworld 2018. Proč?