4K rozlišení pro práci

15. 01. 2016

Jistě už jste si všimnuli nástupu 4K televizorů a monitorů, displeje se čtyřnásobným Full HD rozlišení jsou již k dispozici za rozumnou cenu.

Otázkou je: Má taková investice význam? Odpověď je relativně jednoduchá. Zatímco u televize potřebujete k využití jejího rozlišení obsah, který takové rozlišení poskytuje, u počítačového monitoru je vše jinak. U televize tak bude nutno uvažovat o satelitním příjímači 4K, blue-ray přehrávači 4K a filmech 4K. U počítače si ale užijete už dnes. Tedy pokud pracujete s moderním hardware s grafickým čipem, který vysoké rozlišení podporuje.

Místo, kde 4K rozlišení asi smysl nemá, jsou malé displeje, ale už na dnešních 24" a větších obrazovkách rozdíl zaznamenáte. Na druhé straně nechceme vyvolat dojem, že koupí 4K monitoru si někdo zahraje moderní hru v 4K detailech. Výkony dnešních grafických karet totiž na tuhle práci ještě moc nestačí a tak ani drahý konec řady grafických adaptérů dneška lačnost po výkonu neuspokojí. Naštěstí existuje možnost spojit několik grafických karet dohromady například standardem SLI. 

Výhodu ale zaznamenáte i při běžné práci. Monitory sledujeme z relativně malé vzdálenosti, takže Full HD už nemusí stačit. Dlužno dodat, že Windows 10 mají asi nejlepší podporu pro úpravu prostředí, pokud standardně nastavená velikost ikon, fontů a popisků je už příliš malá.

« všechny články

V tomto formuláři se na nás můžete obrátit s libovolným dotazem k tématu této stránky.


S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Odpověď očekávejte do 24 hodin.