Průvodce licencováním Microsoft

Štítky: Microsoft Licence

16. 06. 2015

Tento dokument má za úkol pomoci vám při rozhodování o modelu nákupu licencí produktů Microsoft. Ať už zvažujete nákup nových licencí, přemýšlíte o novém řešení pro vaši společnost nebo chcete legalizovat vaše stávající prostředí, pomůže vám tento materiál k orientaci v licenčních otázkách. Problematika není úplně jednoduchá a navíc existuje řada možností, o kterých ani netušíte, že je lze použít, řada modelů má své výhody, které je dobře znát. Tam, kde si nebudete ani po přečtení jisti, jsou vám k dispozici naši licenční specialisté, stačí popsat váš problém a do 24 hodin vám zpracujeme návrh řešení, pro případy legalizace garantujeme anonymitu zpracování.

Při čtení informací o jednotlivých programech licencování doporučujeme soustředit pozornost na informace o výhodách a nevýhodách daného modelu, často tyto informace mění pohled na finanční výhodnost či nevýhodnost dané licenční politiky.

Licenční modely

Společnost Microsoft si je dobře vědoma, že každá malá firma je jiná, a proto i nákup a využití IT v nich probíhá různým způsobem. K volbě správného modelu pro vaši společnost musíte především dobře chápat rozdíly a výhody každého z licenčních programů. Následující část vám umožní provádět kvalitní informovaná rozhodnutí, která z možností licencování nejlépe odpovídá vašim potřebám.

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými možnostmi licencování?

Společnost Microsoft nabízí malým firmám několik možností licencování:

  • OEM licence
  • Krabicový produkt
  • Multilicenční programy (Open License, Open Value)
  • Stále častěji diskutované téma je také použití cloudových služeb
  •  

OEM licence

Pokud potřebujete nové počítače či servery a zároveň nové licence na software, mohou být vhodným řešením OEM licence. OEM licence jsou nabízeny pro produkty

Microsoft Windows® Windows 7 ve verzích Home Premium, Professional a Windows 8.1 a Windows 8.1 PRO.
Microsoft Windows Server 2012R2.

VÝHODY  DŮVODY PRO ZVÁŽENÍ NĚKTERÉ JINÉ Z NÁSLEDUJÍCÍCH MOŽNOSTÍ LICENCOVÁNÍ

Cenově nejvýhodnější řešení.

Software je předinstalován a podporován výrobcem hardwaru.

Jednoduchý nákup licencí.

Do 90 dnů po zakoupení OEM softwaru pro počítačový systém můžete v rámci programu Open License či Open Value koupit také program Software Assurance. Ten zajišťuje smluvně po dva roky právo na použití nové verze produktu, je-li vydána. OEM licence je možné prodat pouze s úplným počítačovým systémem. Neplatí možnost prodeje s komponentou nebo částí PC, musí jít o nákup nového PC.

Zákazník nezíská žádná práva na předchozí verze produktů (downgrade).

OEM licence není možné přesunout na jiný hardware, z čehož vyplývá, že při zániku hardware zaniká i s ním svázaná OEM licence.

Speciálním případem jsou licence PKC Office 2013, které mají sice charakter licence OEM, ale umožňují přenesení na jiný počítač.

 

Krabicový produkt

Nepotřebujete-li nové počítače či servery, není možné použít OEM licence. Vhodnou alternativou může být krabicový produkt (Full Packaged Product, FPP). Většina softwaru (nikoli však všechen) od společnosti Microsoft je k dispozici jako krabicový produkt. Je to ovšem jedna z nejdražších možných variant nákupu.

 

VÝHODY  DŮVODY PRO ZVÁŽENÍ NĚKTERÉ JINÉ Z NÁSLEDUJÍCÍCH MOŽNOSTÍ LICENCOVÁNÍ

Jednoduché, pohodlné řešení: krabice s produktem obsahuje vše potřebné pro instalaci a používání softwaru

Není nutné zakoupit nový hardware.

Není nutný podpis a odeslání žádné smlouvy. K dispozici jsou jiné, méně nákladné možnosti. zakoupení licencí.

Nezískáte žádná práva na předchozí. verze produktů (downgrade).

Je poměrně složité spravovat a evidovat licence a média (CD apod.) se softwarem.

Multilicenční programy

Pokud potřebujete pět či více licencí, může vám pomoci širší nabídka možností nákupu licencí, které přináší jednodušší plánování rozpočtu a nižší náklady, právo instalace i na druhé PC stejného uživatele a použití třetí licence na terminálový server, zjednodušení správy a evidence licencí a licenčních požadavků, snadný přístup k novým verzím zakoupených produktů a mnoho dalších výhod.

« všechny články

V tomto formuláři se na nás můžete obrátit s libovolným dotazem k tématu této stránky.


S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Odpověď očekávejte do 24 hodin.

Články

ESET Platinum Partner

13.01.2023

Na počátku roku 2023 se nám podařilo získat certifikaci ESET Platinum Partner. 

Čas běží rychleji

18.05.2022

Je to vidět jistě i na frekvenci vydávání novinek na tomto webu. Při zamyšlení nad tímto tématem jsme si s kolegy všimli, že se blíží třicáté výročí našeho společného působení na IT trhu. Začínali jsme ...  

Kapka naděje

24.01.2019

Jsme rádi, že jsme v rámci projektu "O Kapku lepší Vánoce" mohli přispět   

Nakivo

24.01.2019

Tento nenápadný výrobce zálohovacího software v roce 2018 získal cenu Gold Award na Best of VMworld 2018. Proč?